< Terug

Doel van de cursus Medische correspondentie en dictafonie

De cursus Medische correspondentie en dictafonie van LSSO Opleidingen bestaat uit twee onderdelen.

Je moet als medisch secretaresse medische brieven en verslagen kunnen uittypen. Uiteraard moet dat in foutloos Nederlands. Maar ook de conventies voor de medische brief of het medische verslag moet je kennen: volgens welk regels moet zo’n verslag worden opgesteld?

Cursus Medische Correspondentie en Dictafonie | LSSO Opleidingen

In het cursusonderdeel Medische correspondentie van de cursus Medische correspondentie en dictafonie leer je deze conventies. Je oefent het opstellen van een medisch verslag met juiste alinea-indeling, kop en afsluiting. Daarnaast oefen je het typen van in medische verslagen veel gebruikte tekens, leer je een groot aantal gebruikelijke afkortingen en kom je uiteraard nieuwe medisch termen tegen, die je moet kennen. In de praktijk worden deze verslagen vaak door de arts ingesproken op transcriptie-apparatuur, waarna de secretaresse deze teksten typt in de voorgeschreven indeling en layout.

In het cursusonderdeel Medische dictafonie van de cursus Medische correspondentie en dictafonie van LSSO Opleidingen worden kennis en vaardigheden bijgebracht die je nodig hebt om de geluidsfragmenten (transcripties) uit te werken. Hiervoor worden via de transcriptie-apparatuur teksten van brieven van specialisten aan huisartsen en verslagen over bijvoorbeeld een onderzoek of een behandeling als oefenmateriaal gepresenteerd.

Vooropleiding

Er wordt bij het onderdeel dictafonie uitgegaan van kennis van de medische terminologie, een goede beheersing van de Nederlandse taal (je dient opgeleid te zijn tot minimaal het niveau van de cursus Zakelijk Nederlands van LSSO Opleidingen), beheersing van de basisvaardigheden van het computerprogramma Word en voldoende typevaardigheid.

Inhoud van de cursus

Wil je meer weten over de cursus Medische correspondentie en dictafonie? Klik dan op de link ‘De inhoud’.

Proefles

Wil je graag weten hoe onze blended learning omgeving eruitziet en hoe deze leeromgeving werkt? Bekijk eens een gratis proefles van Medische correspondentie en dictafonie!

Duur van de cursus

We raden je aan om voor deze cursus 10 weken in te plannen. De studiebelasting is dan negen tot elf klokuren per week. Natuurlijk kun je de studieduur naar wens aanpassen, afhankelijk van de tijd die je beschikbaar hebt.

Starten

Je kunt direct starten met de cursus Medische correspondentie en dictafonie in de unieke digitale leeromgeving van LSSO Opleidingen. Toch liever later starten? Dat kan natuurlijk ook! Je kunt namelijk op elk gewenst moment beginnen.

Diploma / Certificaat

Deze cursus kun je afsluiten met een landelijk erkend LSSO-examen dat via de exameninstantie Examenbureau LSSO wordt afgenomen in één van de examencentra van dit examenbureau. Wanneer het resultaat voldoende is, geeft dit recht op een landelijk LSSO-erkend certificaat.

Wil je meer informatie over de examens (examendata en –locaties, examengeld en aanmelding), dan vind je dat op www.examenbureaulsso.nl.

Print pagina